بهشهر

سابقه تاريخي و جاذبه هاي جهانگردی

قسمتی از اراضی حاصلخیز ایران درشمال واقع شده است.که نقاش طبیعت با قلم سحرآمیز خودطبیعتی بی بدیل خلق کرده است.تمام مواهب الهی یعنی: کوه وجنگل ،دریا،رود، یکجا جمع شده وسرزمینی راساخته که امروز مازندران نامیده می شود.این استان با مساحت 23756/4 کیلومترمربع 61/4 را درصد مساحت کل کشوررا به خود اختصاص داده است.وحد شمالی ان دریای خزروحد جنوبی آن استانهای تهران،قزوین،سمنان است. و حد غربی آن استان گیلان وحدشرقی آن استان گلستان میباشد.اما شهرستان بهشهریکی از شهرستانهایی است که با پیشینه تاریخی و صاحب نام در دوره صفویه دراستان مازندران است.منطقه بهشهر ازدوره پیش از تاریخ تا زمان انسانهای «نئاندرتال» و دوره «نئولیتیک قدیم» ودوره اهلی کردن حیوانات کانون استقرار انسانی بوده است.آثار به دست آمده از غارهاي(هوتو،كمربند و كلت) حاكي از آن است كه سابقه سكونت در بهشهر به دوره ميان سنگي مي رسد.به علت وجود شرايط مساعد دردامنه كوههاي جهان موراي(البرزشرقي)،بهشهر امروزي به عنوان يكي از روستاهاي پيش از تاريخ شكل گرفته است و در طول تاريخ،نامهاي مختلفي نظير تميشه،ناميه،خرگوران،پنجهزاره و آسيا بستر داشته است.در زمان شاه عباس،اشرف البلاد(اشرف شهرها)،و در دوره رضاخان بهشهر نام گرفت.اين شهر بنا به دلايلي مورد توجه شاه عباس صفوي قرار مي گيرد و بدين جهت دگرگونيهاي عمده اي در بافت و سيماي شهر پديد مي آيد.از جمله عمارتهاي دلگشا،خيابانهاي عريض،حمام هاي مختلف،حوضچه هاي زيبا و آب انبار ها ايجاد مي شود و لوله كشي انجام مي گيرد.

 

 

موقعيت جغرافياي

شهرستان بهشهر از شمال به درياي مازندران(خليج گرگان)،از غرب به شهرستان ساري،از جنوب به شهرستان نكا و استان سمنان،واز مشرق به شهرستانهاي كرد كوي وبندرگز در استان گلستان محدود است.

جمعيت

طبق آخرین سرشماری جمعیت بهشهر بالغ بر 184/187 نفر می باشد .كه حدود 56 درصد در شهرها و بقيه در روستاها زندگي مي كنند.پراكندگي جمعيت در شهرستان بهشهر،به نسبت حاصلخيزي خاك و وجود مراكز صنعتي است،به طوري كه در ارتفاعات جنوبي و سواحل شمالي به علت پيشروي آبهاي شور،جمعيت كمتري سكونت دارند

تقسيمات سياسي

طبق آخرين تقسيمات سياسي،اين شهرستان به سه بخش مركزي، گلوگاه و يانه سر، و هفت دهستان تقسيم شده است.بهشهر از شهرهاي پر جمعيت اين شهرستان است.

مراکز دیدنی بهشهر :

شبه جزیره میان کاله بهشهر

شبه جزیره میان کاله، شبه جزیره ای است در منتهی الیه جنوب شرقی دریای خزر، در دوازده کیلومتری شمال شهر بهشهر واقع در استان مازندران ایران. مساحت آن بیش از شصت و هشت هزار هکتار و ارتفاع آن بین ۱۵ تا ۲۸ متر کمتر از سطح دریای آزاد میباشد. این شبه جزیره، خلیج گرگان را از دریای خزر جدا می نماید. زمین های شبه جزیره بوته زار بلند هستند و از قدیم مرتع گاوداران بوده است. در نوک خاوری این شبه جزیره روستای آشوراده واقع است؛ که دارای تأسیسات شیلاتی می باشد. آشوراده  در فاصله کم و در روبروی بندر ترکمن (بندر شاه سابق) قرار گرفته است. این شبه جزیره از شمال به دریای خزر، از شرق به آشوراده، از جنوب به خلیج گرگان و از غرب به بندر جدید امیرآباد محصور میباشد.(روستاهای طول این شبه جزیره عبارتند از: آشوراده، میان قلعه، قزل شمالی، قزل مهدی و قواسطل .

کاخ صفی آباد

کاخ صفی آباد در بالای کوهی مشرف به بهشهرواقع است. این کاخ، از جمله بناهای تاریخی و باشکوه دوره کاخ صفی آباد بهشهرصفویه میباشد؛ که در دوران قاجار به علت بی توجهی به کلی خراب شد، ولی در دوره پهلوی، به دستور رضا شاه، باهمان سبک و ویژگی معماری عصر صفوی؛ تجدید بنا شد. در این دوره همچنین محراب قدیمی آن که به مرور زمان خراب و از بین رفته بود، مجدداً ساخته شد.

 

عمارت و باغ صفوی “باغشاه

 باغ مصفا و دلفریبی که امروزه محل شهرداری بهشهر میباشد، همان باغشاه معروف به اشرف البلاد دوره صفوی میباشد؛ که به گفته سیاحان و جهانگردان پر از درختان سرو صد ساله و گلهای زیبا بوده است. عمارت باغشاه، در اثر بی توجهی تخریب گشت و عمارت بهتری روی خرابه های آن ایجاد شد؛ که به دیوانخانه مشهور شد. این عمارت وسط باغ واقع است. طول آن سه برابر عرض آن میباشد. مقابل این عمارت کاملا باز، ولی در پشت و طرفین آن دیواری قرار دارد، که به وسیله پنجره های متعدد پوشیده شده است. باغ دیوانخانه، به سال ۱۳۵۶ به شماره ۱۵۳۷در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. باغ چهلستون اشرف (دیوانخانه)، واقع در استان مازندران، در زمین شیب‌دار دامنه‌ شمالی کوه برزو (پیشکوه جهان مورا)، از شمال به جنوب احداث گشت. این باغ با ابعاد ۱۷۰متر عرض و۵۵۰ متر طول، در سال ۱۰۲۱ هـ.ق به دستور شاه عباس طراحی و طی چند سال ایجاد شده و محل بار عام و تشریفات شاه عباس و پذیرایی مهمانان بوده است.  دور تا دور استخر،‌ در زمان شاه عباس اول گودالهایی برای قرار دادن شمع تعبیه شده است؛ که هنگام تشریفات،‌ آنها را روشن میکردند و به همین مناسبت آن را حوض نور میگفتند و به واسطه شیب زمین، ‌آبشارهای کوچک با کف سینه کبکی، ‌در محل ریزش آب از یک سطح به سطح دیگر در محور اصلی قرار دارد. پوشش گیاهی باغ را عمدتاً: درختان سرو (به صورت خطی در امتداد محورهای اصلی باغ)، نارنج، پرتقال، لیمو، خرمالو (در کرتهای مختلف باغ)، چنار، شاه بلوط، توت، انار و گلهای مختلفی چون رز تشکیل میدهد.

 

دریاچه عباس آباد بهشهر

این دریاچه در ارتفاع 400 متری از سطح دریا در جنوب شرقی بهشهر میان جنگل واقع شده است و به علت ساخت و سازهایی که شاه عباس در اطراف آن انجام داد، به نام عباس آباد مشهور شده است. (وسعت آن حدود ۱۰ هکتار و عمق آن نزدیک به ده متر میباشد. این دریاچه، به سبب دسترسی مناسب سواره، محوطه اتراق، آثار باستانی، آب و هوای مناسب، قابلیت های توریستی بسیار دارا میباشد.

 

 

 

باغ موزه گوهرتپه

گوهر تپه بهشهر در دو کیلومتری شمال غربی رستم کلا یا کیلومتر ۴۰ جاده ساری بهشهر قرار گرفته است. گوهر تپه یکی از محوطه های بزرگ پیش از تاریخ شمال ایران در استان مازندران است

 

 

هزارجریب بهشهر

بخش هزارجریب منطقه‌ ای است کوهستانی که در استان های مازندران و گلستان در شمال ایران واقع است. به لحاظ تقسیمات کشوری این منطقه جزو حوزه‌های استحفاظیه شهرستان های : نکا، بهشهر، گلوگاه و کردکوی می‌باشد. هزارجریب نامی است كه از دیرباز تاكنون به منطقه ای مشتمل بر مناطق كوهستانی ...

 


آبشار سنگ نو بهشهر

این منطقه، در جنوب شهر بهشهر واقع است. مجموعه دیدنی سنگ نو در اعماق جنگل های جهان مورا، در البرز شرقی واقع شده و شامل چهار آبشار میباشد؛ که بزرگترین آن حدود ۱۲ متر ارتفاع دارد. پوشش گیاهی منطقه، به طور کلی درختان بلوط وحشی، انجیلی ممرز و انواع سرخس، به خصوص، گونه سرخس عقابی میباشد. رودخانه، در اثر فرسایش بستر رسوبی در طول زمان ایجاد شده و آب آن بسیار گوارمیباشد !

 

آتشکده کوسان

آتشکده کوسان مربوط به سده‌های اولیه دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان بهشهر، روستای کوهستان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۴۱۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در جنوب غربي روستاي آسيابسربهشهر در بالاي كوه قرار دارد.

 

خانه شهریاری

 مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان بهشهر، بخش یانه سر، روستای یانه سر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۸۴۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این ساختمان به عنوان مقر حکومت سردار رفیع یانه سری بوده است.

 

غار هوتو بهشهر

غار هوتو، در روستای شهیدآباد، در یک کیلومتری غرب بهشهر، در مدخل ورودی شهر واقع است و آثار بدست آمده در آنها شامل: تیغه هائی از سنگ، قطعاتی از استخوان سگ دریائی، آهو و اسکلت ۳ انسان میباشد؛ که احتمالاً در ۷۵۰۰ الی ۵۰۰۰ سال قبل می زیستند و از اماکن باستانی مشهور کشور، در جهان محسوب میشود.   

 

اماکن فرهنگی :

1.        دانشگاه علم و فناوری مازندران

2.          دانشگاه پیام نور بهشهر

3.          دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهشهر

4.        دانشکده فنی امام خمینی

5.        دانشگاه غیر انتفاعی تمیشان

6.          دانشگاه علمی - کاربردی بهشهر


کتابخانه‌های عمومی شهرستان بهشهر:

1- کتابخانه عمومی شهید هاشمی نژاد (شماره ۱ بهشهر) ۲- کتابخانه عمومی شیخ فضل الله تفضلی (شماره ۲ بهشهر) ۳ -کتابخانه آیت الله ایازی (رستمکلا)۴- کتابخانه عمومی شیهد محمدیان (خلیل شهر) ۵- کتابخانه عمومی روستای آیت الله اسدالله فاضلی (یانه سر) و ۴ باب کتابخانه مشارکتی ۱- کتابخانه شهدا روستای گرجی محله ۲- کتابخانه هیئت رزمندگان بهشهر ۳- کتابخانه امام محمدباقر (ع) زندان خلیل شهر ۴- کتابخانه امام جعفر صادق (ع) خلیل شهر

 

 

معادن :

1.      چمازی رستم کلا (سنگ آهک

2.      رستم کلای شرقی (سنگ آهک)

3.      کوهستان ۳(آپاتیت)

 

 

شهرک‌های صنعتی :

شهرک صنعتی بهشهر

ناحیه صنعتی سفیدچاه

 

 

اماکن اقتصادی 

وجود کارخانه بهپاک که بزرگترین تولیدکننده روغن نباتی وسویا در خاورمیانه می باشد در این شهر واقع شده است .

منطقه ويژه اقتصادي بندر اميرآباد:

 منطقه ويژه اقتصادي بندر اميرآباد بهشهرطبق مصوبه شوراي عالي مناطق آزاد در سال 1376 به وسعت تقريبي60 هکتار در شرق استان مازندران ايجاد شد. موقعيت مناسب بندر اميرآباد، تعداد اسکله هاي پيش بيني شده، اتصال به شبکه سراسري راه آهن، احداث پالايشگاه نفت، وسعت محوطه هاي پشتيباني مزيت هاي مهم اين منطقه است که باعث  مي شود بندر اميرآباد به عنوان منطقه ويژه به مهمترين بندر در شمال کشور و بندري استراتژيک جهت انجام مبادلات کالا بين جمهوري اسلامي ايران با کشورهاي حاشيه درياي خزر و آسياي ميانه و قفقاز تبديل شود. فاصله منطقه ويژه اقتصادي بندر امير آباد تا شهر ساري مرکز استان مازندران 55 و تا تهران 330 کيلومتر است.اين منطقه توسط جاده آسفالته و خطوط هوايي و راه آهن از طريق ساري به  تهران و ساير نقاط کشور مرتبط مي شود. منطقه ويژه اقتصادي بندر امير آباد بهشهر داراي 000/000/9 متر مربع محوطه پشيباني و 000/000/1 متر مربع محوطه بهره برداری، 840/12 متر مربه انبار، 7 پست اسکله عمومي با ظرفيت پذيرش 6000 تن کالا و 1 پست اسکله RO-RO با ظرفيت پذيرش 6000 تن کالا است.